Rymdtekniken som gör underverk i vården
2021-03-14
En gassensor som var tänkt att upptäcka spår av liv på Mars visade sig ha rätt egenskaper för att mäta blodgaser på för tidigt födda barn. Genom Region Uppsala Innovations projekt med innovationsnoder har forskare och företagare kunnat få full insyn i vårdens behov och anpassat sina innovationer till en användbar lösning.
Anders Persson, rymdforskare, tillsammans med Erik Normann och Anette Johansson på Akademiska Sjukhuset. Foto: Marie Kruse
Vad har rymdforskning och en neonatalavdelning på Akademiska sjukhuset för gemensamma nämnare? Anders Persson, rymdforskare vid institutionen för materialvetenskap vid Uppsala universitet och vd för bolaget Fourth State Systems berättar.
– Jag är ju rymdforskare i grunden och har ingen tidigare erfarenhet av vårdens arbete och medicintekniska produkter. Men vi höll på att ta fram en gassensor vars syfte i grunden var att upptäcka spår av liv på Mars genom att mäta koldioxid.
Historien skulle dock ta en annan vändning, och snarare än på Mars hamnade sensorn och dess egenskaper rätt på neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. – Sensorn hade en del egenskaper som vi insåg att man kunde få användning för inom mer ” jordnära” områden. Vi fick nys om att neonatalavdelningen hade ett problem kring att mäta blodgaser på för tidigt födda barn och att den tillgängliga metoden inte var optimal. Bland annat riskerade barnen att skadas av att mätinstrumentet som behövde limmas fast på huden var tvunget att värmas upp till 43 grader innan mätningen. Så vi tog mycket tid till samtal och dialog med vården och gick som praktiserande elever för att lära oss mer. Sedan utformade vi vår sensor så att den istället kunde mäta blodgaser – koldioxid och syre – hos de här för tidigt födda barnen. Nu fick vi istället en lösning som varken kräver lim eller någon annan åtgärd som kan skada barnet för att fungera.
Samverkan med vården
Samverkan med vården har underlättats av Region Uppsala Innovation som genom projektet innovationsnoder kopplar personer vårdgolvet” med rätt personer inom forskning industri för att lösa exempelvis medicintekniska .
Hur viktigt anser ni att just samspelet mellan vården, forskningen och företagen är?
– Ser man till vårt projekt med blodgassensorn fick vi mycket bättre förståelse för vad vi behövde göra och utveckla för att skapa ett värde för vården. Vi hade ju en bild på förhand, som visserligen inte var helt fel, av vad vården behövde. Men det visade sig vara lite annorlunda och andra saker var viktigare för dem än vad vi trodde. Det gav en bild av vad som krävs för att skapa något som verkligen gör nytta och förhoppningen är att fler sådana lösningar kan komma om personer inom vården, forskningen och företagen tar steget att prata och diskutera behoven som finns, avslutar Anders.
Forskningen, som är ett samarbetsprojekt mellan avknoppningsföretaget Fourth State Systems och avdelningen för mikrosystemteknik vid institutionen för materialvetenskap, finansieras av VINNOVA och EU.
Robin Widing
Mer information
- Läs mer om Region Uppsalas innovationsmotorprojekt på Medtech4Health (Vinnovas nationella strategiska innovationsprogram) och om Expertkraft, Region Uppsala Innovations samverkansuppmaning till innovatörer och företagare.
- Fourth State Systems hemsida.
- Rymdforskning vid avdelningen för mikrosystemteknik
Nyheter
-
Framtidens studenter får prova på framtidens energilagring
Elever som genomfört sin prao på Uppsala universitet under 2021 har fått bygga miljövänliga batterier. Med hjälp av träflisor, trälim och salter skapar de en superkondensator.
-
Rymdteknikforskare prisas som nytänkande entreprenör
Anders Ajaxon Persson, forskare i rymdteknik vid Uppsala universitet och medgrundare av företaget Fourth State Systems, är en av de tio nytänkande entreprenörer i Sverige som tilldelas ÅForsk Entreprenörsstipendium 2022. Han prisas för sin drivkraft att förse vården med en ny lösning för att övervaka för tidigt födda barns hälsa.
-
Licentiatseminarium 14/6: Microscale electrostatic 2D- and 3D-printing
Alla intresserade är välkomna till licentiatseminariet av Anton Karlsson med titeln "Microscale electrostatic 2D- and 3D-printing" 14 juni 10.15–12.15
-
Docentföreläsning 24/5: Soft Material-Printed Microsystems
Alla intresserade är välkomna till docentföreläsning av Seunghee Jeong med titeln "Soft Material-Printed Microsystems" den 24 maj kl. 10-11.
-
ÅForsk Entreprenörsstipendium 2022 till Anders Ajaxon Persson
Anders Ajaxon Persson, rymdforskare vid institutionen för materialvetenskap och vd för bolaget Fourth State Systems har fått ÅForsk Entreprenörsstipendium 2022. Anders är en av 10 nytänkande entreprenörer som fått ÅForsk Entreprenörsstipendium 2022 på 200 000 kronor.
-
SR: "Robottyg" kan komma att hjälpa spädbarn med andning
-
Robottextilier för allt från andningsåterhämtning till känsel i rymden
Tänk dig en konstgjord fiber som kan programmeras till att dra ihop sig och sträcka ut sig precis som mänskliga muskelfibrer. Och som är tunn och flexibel nog att kunna vävas till en bärbar textil robotmuskel. Det är OmniFiber, resultatet av ett samarbete mellan forskare på KTH, MIT Media Lab och Uppsala universitet.
-
Stipendium till examensarbete om att klimatdeklarera byggnader
Agnes Östberg och Josefin Torgerssons examensarbete om att klimatdeklarera byggnader har tilldelats Uppsala kommuns uppsatsstipendium för år 2019/2020. Stipendiet är på 10 000 kr och delas varje år till sju uppsatser.
-
Rymdtekniken som gör underverk i vården
En gassensor som var tänkt att upptäcka spår av liv på Mars visade sig ha rätt egenskaper för att mäta blodgaser på för tidigt födda barn. Genom Region Uppsala Innovations projekt med innovationsnoder har forskare och företagare kunnat få full insyn i vårdens behov och anpassat sina innovationer till en användbar lösning.
-
Vi utvecklar plattmaskrobotar i EU-projekt
Vid årsskiftet startade EU-projektet SOMIRO med målet att ta fram teknologi som ska bidra till en minskning av jordbrukets miljöpåverkan. Projektet koordineras av avdelningen för mikrosystemteknik där forskare just nu utvecklar simmande plattmaskliknande mikrorobotar.
-
Sintecprojekt vinner web-pris
SINTEC-projektet samordnat av vår avdelning för Mikrosystemteknik vann det prestigefyllda Laurel-priset i .eu Web Awards för bästa webbsida för projekt inom .eu-, .ею- eller .ευ-tilläggen. I kategorin nominerades 65 webbsidor. Förutom trofén tilldelades projektet en 3-månaders skylt på Bryssels flygplats 2021.
-
Sintec-Project nominerat till "best .eu Web Site 2020"
SINTEC Horizon 2020 EU Funded Project, has been nominated for the best European project website in the LAURELS category of the competition 2020 .eu Web Awards.