Maria Strømme: Bland studenterna finns energirevolutionens stjärnor
2022-06-15
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 2 juni 2022.
De första stegen är redan tagna. Ny forskning i Uppsala ska leda till att vi kan skörda mer solenergi lokalt. Det är studenttid och bland de som sprang ut i veckan finns nya stjärnor som ska ta energirevolutionen vidare, skriver krönikören Maria Strømme.
Elon Musk har revolutionerat biltillverkningen. Innan Tesla trodde ingen att rena elbilar skulle kunna slå igenom stort. Nu har han lagt ett bud på Twitter. Vad detta kommer att göra med yttrandefriheten blir spännande att se. I augusti ska jag träffa honom. Vi är båda inbjudna talare på en av världens största energiteknologikonferenser; ONS i norska Stavanger.
Temat är tillit (eng. trust).
Tillit är ett centralt begrepp just nu. Hur många av er har till exempel prepperhandlat en gasolspis eller ett dieselaggregat nyligen av rädsla för att vår infrastruktur ska sluta fungera? Det har min make gjort. Själv tittar jag avundsjukt på grannarnas hustak. De har solceller och kan därmed driva kylskåpet och ladda telefonerna under ett eventuellt sabotageangrepp på vår elförsörjning. Även stora länder är i färd med att göra sig oberoende av tilliten till andra vad gäller energiförsörjningen.
Kina tänker kanske både störst och samtidigt mest lokalt av alla. De har börjat utveckla geostationära solkraftverk 3600 mil över jordens yta som framåt år 2050 ska kunna producera lika mycket energi som stora kärnkraftverk, det vill säga ungefär 200 GW per kraftverk. Att de är geostationära betyder att de alltid har samma position i förhållande till en viss punkt på jorden. Energin från kraftverken kan därmed skickas med till exempel mikrovågor till ett och samma ställe på marken under dygnets alla timmar. I Chongqingprovinsen har den första mottagarstationen redan byggts. USA, Japan, Indien och Storbritannien planerar för motsvarande rymdbaserade solkraftverk.
Apropå solen. På bara en timme strålar den in tillräckligt med energi mot jordens yta för att kunna försörja hela jordens befolkning med all energi vi behöver under ett helt år. Ungefär hälften av all solenergi som når jorden går åt att förånga vatten från sjöar och hav. Denna förångning är visserligen basen för all vår vind- och vattenkraft, men tyvärr nyttjar vi bara en pytteliten del av den enorma förångningsenergin. På Uppsala universitet jobbar flera forskare med att utveckla helt nya teknologier för att kunna skörda mer solenergi lokalt.
En forskare i min nanoteknologigrupp utvecklar nya miljövänliga material som ska kunna läggas som en filt över delar av en sjö, eller annat vatten, för att låta solförångningen skapa en spänning över filten som därmed blir ett soldrivet ångbatteri. Konceptet kallas WEG (Water-Evaporation-Induced Electricity Generation) på engelska. På institutionen för kemi är man först i världen med att utveckla direktplasmoniska solceller. Dessa är de första i sitt slag som inte innehåller halvledarmaterial utan istället silvernanopartiklar för att få elektronmoln att svänga och skapa en ström. De kan göras genomskinliga och därmed vara del av till exempel ett fönster.
Vi har kanske ingen Elon Musk i Uppsala, men många riktigt coola förebilder som försöker skapa en hållbar framtid där vi kan lita på våra energisystem. Bland er som tar studenten snart finns garanterat våra nästa förebilder. Vi har tillit till er! Vi behöver era hjärnor och er energi för att fortsätta den utveckling vi endast har påbörjat.
Aktuellt
-
Maria Strømme: Människan behöver tröst – därför ska du bli en bra ”VV”
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 29 oktober 2022.
Eländena tornar upp sig i världen. Krig, lågkonjunktur, pandemi och en stegrande klimatkatastrof påverkar våra psyken. Krönikören Maria Strømme vet vad hon behöver för att finna tröst i en prövande tid – och svaret finns i Uppsala.
-
Maria Strømme: Hur tar vi vara på floden av kunskap?
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 8 oktober 2022.
Världen formligen sprutar ur sig nya forskningsrön, uppfinningar och framsteg. Men hur får vi in all denna nyvunna kunskap i våra dagliga verksamheter? Krönikören Maria Strømme tycker att Uppsala är den perfekta platsen för användning av nytt kunnande.
-
Maria Strømme: Bland studenterna finns energirevolutionens stjärnor
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 2 juni 2022.
De första stegen är redan tagna. Ny forskning i Uppsala ska leda till att vi kan skörda mer solenergi lokalt. Det är studenttid och bland de som sprang ut i veckan finns nya stjärnor som ska ta energirevolutionen vidare, skriver krönikören Maria Strømme.
-
Maria Strømme: "Forskare behöver prata etik i det offentliga rummet"
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 14 januari 2022.
Har ni funderat över vad det innebär att vara intellektuell? Det hade inte jag, innan jag i programmet Nordegren & Epstein i radions P1 fick frågor kring detta begrepp.
-
I naturen finns svaren på alla våra problem
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 11 december 2021.
-
Upsalite kan revolutionera smink, hud- och hårvårdsprodukter
Uppsalite kan med sin naturliga formula och kraftigt absorberande förmåga revolutionera mattande formler inom hudvård, smink och till och med hårvård.
-
De nya studenternas känsla för virus
"De har tittat mer på dataskärmar än på varandra, och tvingats lära sig mer om virus än någon annan generation. Ett stort antal elever har fått sin gymnasietid förmörkad, men Maria Strømme gläds åt dessa nya studenter som kan bli vår räddning."
Krönika av Maria Strømme, även publicerad i UNT den 9 oktober 2021.
-
Träden är Sveriges svar på norska oljan
"Maria Strømme springer i Lunsen men ser inte fåglarna för alla träd. I hennes hållbara framtidsvision är skogen nyckeln till både kläder, plåster, batterier och elektronik. Skogen kan bli Sveriges svar på Norges olja."
Krönika skriven av Maria Strömme, även publicerad i UNT den 3 juni 2021.
-
Maria Strömme en av årets Rudbeckmedaljörer
Uppsala universitets Rudbeckmedalj utdelades för första gången 2003. Medaljen instiftades året innan med anledning av 300-årsminnet av Olof Rudbeck d ä:s död. Den utdelas ”för utomordentligt framstående insatser inom vetenskapen och förlänas i första hand för sådana förtjänster eller resultat vunna vid Uppsala universitet”.
-
Disputation 11 juni: Nanocellulose and Metal-Organic Framework-Based Composites: Synthesis, Characterization, and Applications
-
Totalförsvaret möjlig vinnare på 3d-printning
3d-printade hus och individanpassade läkemedel som printas på varje sjukhus. Och stor satsning på 4d-printning. Forskare beskriver nu utvecklingshastigheten inom området som ”rasande”. Frågan är vad som kommer att slå militärt?
-
Organiska batterier med inbyggd hållbarhet
Våra forskare har utvecklat ett helt organiskt protonbatteri som kan laddas på några sekunder. Batteriet kan laddas och urladdas 500 gånger utan någon betydande kapacitetsförlust.
-
Oscarspriset till Ocean Cheung
Årets Oscarpris tilldelas bland annat Ocean Cheung vid institutionen för materialvetenskap
-
29 miljoner till forskning om nya 2D-material
Avdelningen får tillsammans med forskare från Linköpings universitet 29 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. I projektet, som leds från Linköpings universitet, ska AI användas i jakten på tvådimensionella material med helt nya egenskaper.
-
Helorganiskt protonbatteri laddat för hållbar energilagring
Det finns ett stort behov av hållbar energilagring. Våra forskare har därför tagit fram ett helorganiskt protonbatteri som kan laddas på bara några sekunder. Utan att förlora nämnvärt i kapacitet kan det laddas upp och laddas ur mer än 500 gånger. Arbetet har publicerats i tidskriften Angewandte Chemie.
-
"The Paper Battery Project" med på IVA:s 100-lista
The Paper Battery Project. Projektet där förpackningsföretaget Billerud Korsnäs tillsammans med våra forskare utvecklar ett pappersbatteri finns med på årets 100-lista från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Årets utvalda forskningsprojekt fokuserar på tekniska och ekonomiska vetenskaper som kan bidra till ett hållbart näringsliv.