Maria Strømme: Människan behöver tröst – därför ska du bli en bra ”VV”
2023-02-07
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 29 oktober 2022.
Eländena tornar upp sig i världen. Krig, lågkonjunktur, pandemi och en stegrande klimatkatastrof påverkar våra psyken. Krönikören Maria Strømme vet vad hon behöver för att finna tröst i en prövande tid – och svaret finns i Uppsala.
Enligt många självhjälpsböcker kan vi välja vilka tankar vi tänker och således hur mycket lycka och trygghet vi känner. Det ligger säkert något i detta för den som kan styra sina tankar. Själv är jag urdålig på det. Min hjärna går ständigt på högvarv för att analysera det jag tar in från dagstidningar och tv, vetenskapliga tidskrifter och möten. Och jag tänker ofta att de senaste tre åren radikalt har ändrat vårt kollektiva psyke. Aldrig tidigare har man mer eller mindre samtidigt upplevt pandemi, krig, hotfull världs- och privatekonomi, samt en stegrande klimatkatastrof som initierar utveckling av tekniska lösningar för att vi ska kunna överleva på Mars.
Vi behöver tveklöst tröstas! Jag skulle tröstas bäst om jag regelbundet kunde få gå en promenad eller dricka en kopp kaffe med exempelvis en världsledande historiker, nationalekonom, Östeuropaforskare, virolog, psykolog, eller filosof. Inget slår den tröst jag hittar i vetenskapliga vänner ("VV") för att hantera en synnerligen oförutsägbar framtid.
Sommaren 2020 drabbades en som står mig nära av komplikationer efter covid-infektion. Viruset var nytt. Det fanns ingen vetenskaplig evidens kring behandlingsmetoder. Man prövade sig fram. Under denna sommar fick jag två nya VV, en ledande immunolog som en av mina kollegor introducerade mig för, och en disputerad läkare med starkt intresse för detta nya virus. Under sommaren höll vi tre, nästan på timmesbasis, tillsammans koll på forskningsfronten inom mekanismerna som orsakade olika covidkomplikationer och vilka behandlingar som testades på sjukhus globalt. På så vis kunde vi hjälpa den drabbade med att få rätt typ av undersökningar och med att ge varandra tröst i en oviss och skrämmande tillvaro.
Detta tänker jag på i dag när jag får en ständig ström av e-post, brev och telefonsamtal med frågor om nya nanoteknologiska behandlingsmetoder för cancer och nervskador och när folk, på olika sammankomster och fester, vill prata om hur mitt vetenskapsområde kan användas för att lösa olika problem de brottas med privat eller professionellt. Då vill jag vara en bra VV, hitta relevanta kliniska studier för de sjuka och svara med så mycket fakta som jag kan till den som letar efter nya lösningar. Att hjälpa och trösta med kunskap känns inte bara gott för mottagaren utan också för avsändaren. När vi delar kunskap baserat på granskade vetenskapliga resultat bidrar vi dessutom till en utveckling baserat på fakta. Således, tveka inte att dela med dig av det senaste inom ditt område när din omgivning frågar!
Enligt SCB är 43 procent av Uppsalaborna mellan 25 och 64 år högutbildade. Här finns med andra ord bra förutsättningar att hitta en VV.
Förresten har det nog alltid varit komplicerat att vara människa, också utan pandemi och hotande tvångsförflyttning till Mars. Det påminns jag om när jag läser årets litteraturpristagare Annie Ernaux böcker. Hon hade behövt en VV att hålla i handen både 1958 och 1963 när händelserna kring "En flickas memoarer" och "Omständigheter" utspelas tänker jag, och tar en kvällspromenad med The Arks "It takes a fool to remain sane" på högsta volym i hörlurarna.
Aktuellt
-
Maria Strømme: Människan behöver tröst – därför ska du bli en bra ”VV”
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 29 oktober 2022.
Eländena tornar upp sig i världen. Krig, lågkonjunktur, pandemi och en stegrande klimatkatastrof påverkar våra psyken. Krönikören Maria Strømme vet vad hon behöver för att finna tröst i en prövande tid – och svaret finns i Uppsala.
-
Maria Strømme: Hur tar vi vara på floden av kunskap?
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 8 oktober 2022.
Världen formligen sprutar ur sig nya forskningsrön, uppfinningar och framsteg. Men hur får vi in all denna nyvunna kunskap i våra dagliga verksamheter? Krönikören Maria Strømme tycker att Uppsala är den perfekta platsen för användning av nytt kunnande.
-
Maria Strømme: Bland studenterna finns energirevolutionens stjärnor
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 2 juni 2022.
De första stegen är redan tagna. Ny forskning i Uppsala ska leda till att vi kan skörda mer solenergi lokalt. Det är studenttid och bland de som sprang ut i veckan finns nya stjärnor som ska ta energirevolutionen vidare, skriver krönikören Maria Strømme.
-
Maria Strømme: "Forskare behöver prata etik i det offentliga rummet"
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 14 januari 2022.
Har ni funderat över vad det innebär att vara intellektuell? Det hade inte jag, innan jag i programmet Nordegren & Epstein i radions P1 fick frågor kring detta begrepp.
-
I naturen finns svaren på alla våra problem
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 11 december 2021.
-
Upsalite kan revolutionera smink, hud- och hårvårdsprodukter
Uppsalite kan med sin naturliga formula och kraftigt absorberande förmåga revolutionera mattande formler inom hudvård, smink och till och med hårvård.
-
De nya studenternas känsla för virus
"De har tittat mer på dataskärmar än på varandra, och tvingats lära sig mer om virus än någon annan generation. Ett stort antal elever har fått sin gymnasietid förmörkad, men Maria Strømme gläds åt dessa nya studenter som kan bli vår räddning."
Krönika av Maria Strømme, även publicerad i UNT den 9 oktober 2021.
-
Träden är Sveriges svar på norska oljan
"Maria Strømme springer i Lunsen men ser inte fåglarna för alla träd. I hennes hållbara framtidsvision är skogen nyckeln till både kläder, plåster, batterier och elektronik. Skogen kan bli Sveriges svar på Norges olja."
Krönika skriven av Maria Strömme, även publicerad i UNT den 3 juni 2021.
-
Maria Strömme en av årets Rudbeckmedaljörer
Uppsala universitets Rudbeckmedalj utdelades för första gången 2003. Medaljen instiftades året innan med anledning av 300-årsminnet av Olof Rudbeck d ä:s död. Den utdelas ”för utomordentligt framstående insatser inom vetenskapen och förlänas i första hand för sådana förtjänster eller resultat vunna vid Uppsala universitet”.
-
Disputation 11 juni: Nanocellulose and Metal-Organic Framework-Based Composites: Synthesis, Characterization, and Applications
-
Totalförsvaret möjlig vinnare på 3d-printning
3d-printade hus och individanpassade läkemedel som printas på varje sjukhus. Och stor satsning på 4d-printning. Forskare beskriver nu utvecklingshastigheten inom området som ”rasande”. Frågan är vad som kommer att slå militärt?
-
Organiska batterier med inbyggd hållbarhet
Våra forskare har utvecklat ett helt organiskt protonbatteri som kan laddas på några sekunder. Batteriet kan laddas och urladdas 500 gånger utan någon betydande kapacitetsförlust.
-
Oscarspriset till Ocean Cheung
Årets Oscarpris tilldelas bland annat Ocean Cheung vid institutionen för materialvetenskap
-
29 miljoner till forskning om nya 2D-material
Avdelningen får tillsammans med forskare från Linköpings universitet 29 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. I projektet, som leds från Linköpings universitet, ska AI användas i jakten på tvådimensionella material med helt nya egenskaper.
-
Helorganiskt protonbatteri laddat för hållbar energilagring
Det finns ett stort behov av hållbar energilagring. Våra forskare har därför tagit fram ett helorganiskt protonbatteri som kan laddas på bara några sekunder. Utan att förlora nämnvärt i kapacitet kan det laddas upp och laddas ur mer än 500 gånger. Arbetet har publicerats i tidskriften Angewandte Chemie.
-
"The Paper Battery Project" med på IVA:s 100-lista
The Paper Battery Project. Projektet där förpackningsföretaget Billerud Korsnäs tillsammans med våra forskare utvecklar ett pappersbatteri finns med på årets 100-lista från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Årets utvalda forskningsprojekt fokuserar på tekniska och ekonomiska vetenskaper som kan bidra till ett hållbart näringsliv.