I naturen finns svaren på alla våra problem
2022-01-05
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 11 december 2021.
Jag blir alltid harmonisk när jag endast kan se pannlampans ljuskägla på skogsvägen framför mig. Pulsen går ned och tankarna koncentreras oavsett om jag springer eller går en kvällspromenad. Ofta syns reflexerna från djurögon om jag vrider huvudet mot vägkanten. Dessa ögon är så sinnrikt uppbyggda med det reflekterande lagret av tapetum lucidum som förbättrar djurens mörkerseende. Skulle gärna haft ett sådant själv.
Vi naturvetare har länge härmat naturen för att optimera materialegenskaper. Naturen har ju några miljarder års försprång på oss forskare. Vi blir jättestolta när vi utvecklar starka och elastiska spindeltrådar utan spindlar eller när vi kopierar lotusblommans nanopiggar för design av vattenavvisande material. Även programmerare kopierar naturen eftersom man insett att evolutionen är en fantastisk optimeringsalgoritm. Med genetisk programmering, inspirerad av den biologiska evolutionen, förmås maskiner att programmera sig själva för bland annat artificiell intelligens i datorer och robotar och mönsterletande i stora datamängder.
Hur kan vi både vara så oerhört smarta och så ofattbart korkade, tänker jag när pannlampan släcks hemma i hallen? Vi hittar lösningen på high-techproblem i naturliga utvecklingsprocesser samtidigt som vi själva går under av livsstilssjukdomar när svaren på hur vi ska undvika dessa finns i samma processer.
Vi människor har tagit över herraväldet på jorden delvis tack vare vår enorma anpassningsbarhet vad gäller föda. Både de som levt på nästan enbart animaliskt fett och proteiner och de som levt på kolhydrater samt vegetariska protein och fettkällor har överlevt utan problem med metabola sjukdomar som diabetes typ 2, fetma och högt blodtryck. De har alla ansträngt sig kroppsligt för att få tag på mat. Våra biologiska kroppar är de samma som för 100 000 år sedan och liksom våra hjärnor inte alls anpassade till det liv vi skapat efter jordbruksrevolutionen med socker, härdade fetter och stillasittande.
Det är till exempel välkänt att rätt mat under behandling av mag-tarmcancer avsevärt förbättrar patientens prognoser. Trots detta serveras inte den optimala kosten ens på våra framstående universitetssjukhus. På dagens läkarutbildningar ägnar man oftast mindre än två dagar till nutritionslära. I stället för att förebygga sjukdom ligger fokus på att behandla efter att man blivit sjuk. Vilket är sjukt korkat, eller hur?
Oavsett hur mycket vi utvecklar nano- och biotekniken för att hålla oss friska kommer vårt framtida samhälle att slita med höga sjukvårdskostnader och lidande om vi inte ändrar vår livsstil radikalt. Uppsala universitet skulle kunna visa omvärlden att vi både kan tänka fritt och rätt genom att lägga in en kurs på utbildningar inom alla vårdyrken som förmedlar den vetenskapliga evidens som finns kring hur livsstil påverkar vår hälsa. Prevention av sjukdom måste bli huvudfokus för de som ska leda utvecklingen av vården, speciellt med tanke på det demografiska skiftet som sker i befolkningen!
Maria Strømme
Aktuellt
-
Maria Strømme: Människan behöver tröst – därför ska du bli en bra ”VV”
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 29 oktober 2022.
Eländena tornar upp sig i världen. Krig, lågkonjunktur, pandemi och en stegrande klimatkatastrof påverkar våra psyken. Krönikören Maria Strømme vet vad hon behöver för att finna tröst i en prövande tid – och svaret finns i Uppsala.
-
Maria Strømme: Hur tar vi vara på floden av kunskap?
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 8 oktober 2022.
Världen formligen sprutar ur sig nya forskningsrön, uppfinningar och framsteg. Men hur får vi in all denna nyvunna kunskap i våra dagliga verksamheter? Krönikören Maria Strømme tycker att Uppsala är den perfekta platsen för användning av nytt kunnande.
-
Maria Strømme: Bland studenterna finns energirevolutionens stjärnor
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 2 juni 2022.
De första stegen är redan tagna. Ny forskning i Uppsala ska leda till att vi kan skörda mer solenergi lokalt. Det är studenttid och bland de som sprang ut i veckan finns nya stjärnor som ska ta energirevolutionen vidare, skriver krönikören Maria Strømme.
-
Maria Strømme: "Forskare behöver prata etik i det offentliga rummet"
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 14 januari 2022.
Har ni funderat över vad det innebär att vara intellektuell? Det hade inte jag, innan jag i programmet Nordegren & Epstein i radions P1 fick frågor kring detta begrepp.
-
I naturen finns svaren på alla våra problem
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 11 december 2021.
-
Upsalite kan revolutionera smink, hud- och hårvårdsprodukter
Uppsalite kan med sin naturliga formula och kraftigt absorberande förmåga revolutionera mattande formler inom hudvård, smink och till och med hårvård.
-
De nya studenternas känsla för virus
"De har tittat mer på dataskärmar än på varandra, och tvingats lära sig mer om virus än någon annan generation. Ett stort antal elever har fått sin gymnasietid förmörkad, men Maria Strømme gläds åt dessa nya studenter som kan bli vår räddning."
Krönika av Maria Strømme, även publicerad i UNT den 9 oktober 2021.
-
Träden är Sveriges svar på norska oljan
"Maria Strømme springer i Lunsen men ser inte fåglarna för alla träd. I hennes hållbara framtidsvision är skogen nyckeln till både kläder, plåster, batterier och elektronik. Skogen kan bli Sveriges svar på Norges olja."
Krönika skriven av Maria Strömme, även publicerad i UNT den 3 juni 2021.
-
Maria Strömme en av årets Rudbeckmedaljörer
Uppsala universitets Rudbeckmedalj utdelades för första gången 2003. Medaljen instiftades året innan med anledning av 300-årsminnet av Olof Rudbeck d ä:s död. Den utdelas ”för utomordentligt framstående insatser inom vetenskapen och förlänas i första hand för sådana förtjänster eller resultat vunna vid Uppsala universitet”.
-
Disputation 11 juni: Nanocellulose and Metal-Organic Framework-Based Composites: Synthesis, Characterization, and Applications
-
Totalförsvaret möjlig vinnare på 3d-printning
3d-printade hus och individanpassade läkemedel som printas på varje sjukhus. Och stor satsning på 4d-printning. Forskare beskriver nu utvecklingshastigheten inom området som ”rasande”. Frågan är vad som kommer att slå militärt?
-
Organiska batterier med inbyggd hållbarhet
Våra forskare har utvecklat ett helt organiskt protonbatteri som kan laddas på några sekunder. Batteriet kan laddas och urladdas 500 gånger utan någon betydande kapacitetsförlust.
-
Oscarspriset till Ocean Cheung
Årets Oscarpris tilldelas bland annat Ocean Cheung vid institutionen för materialvetenskap
-
29 miljoner till forskning om nya 2D-material
Avdelningen får tillsammans med forskare från Linköpings universitet 29 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. I projektet, som leds från Linköpings universitet, ska AI användas i jakten på tvådimensionella material med helt nya egenskaper.
-
Helorganiskt protonbatteri laddat för hållbar energilagring
Det finns ett stort behov av hållbar energilagring. Våra forskare har därför tagit fram ett helorganiskt protonbatteri som kan laddas på bara några sekunder. Utan att förlora nämnvärt i kapacitet kan det laddas upp och laddas ur mer än 500 gånger. Arbetet har publicerats i tidskriften Angewandte Chemie.
-
"The Paper Battery Project" med på IVA:s 100-lista
The Paper Battery Project. Projektet där förpackningsföretaget Billerud Korsnäs tillsammans med våra forskare utvecklar ett pappersbatteri finns med på årets 100-lista från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Årets utvalda forskningsprojekt fokuserar på tekniska och ekonomiska vetenskaper som kan bidra till ett hållbart näringsliv.