Nya laboratoriet invigt
2023-06-26
Den 21 juni invigdes Ångströms laboratorium för additiv tillverkning, AM@Å. Vicerektor Johan Tysk klippte bandet i närvaro av bland andra Erik Lewin, föreståndare för AM@Å, Cecilia Persson, ledare för kompetenscentret för additiv tillverkning i livsvetenskaperna (AM4Life) tillika ordförande för styrgruppen för AM@Å, och Anna Qvarnström, prodekan för forskning.
Det nya laboratoriet ska fungera som en central punkt för forskning och utveckling inom additiv tillverkning, och användas inom utbildningen av nya ingenjörer och masterstudenter. Här samlar AM@Å infrastruktur och gör den tillgänglig för forskningsgrupper vid Uppsala Universitet, och även externa användare är på gång. Tillsammans med U-PRINT på BMC utgör laboratoriet kärnan i Uppsalas satsning på additiv tillverkning.
Framåt planerar laboratoriet att expandera sin utrustning ytterligare. Det inkluderar utrustning för pulvertillverkning, vilket möjliggör utveckling och blandning av nya material med specifika egenskaper. Dessutom kommer laboratoriet att skaffa utrustning för icke förstörande analyser av de utskrivna materialen.
Nyheter
-
ERC Starting Grant
2023-09-22
Morteza Aramesh vid institutionen för materialvetenskap och Christan Glaser vid institutionen för fysik och astronomi har beviljats Starting Grants från Europeiska forskningsrådet, ERC.
-
WISE välkomstmöte
2023-08-31
Den första upplagan av WISE välkomstmöte tar plats på Kolmården den 28-30 augusti 2023. På agendan finns föredrag av nyutnämnda WISE-fakultetsmedlemmar, representanter från industrin och ledare från andra program där det finns starka synergier med WISE. Dessutom kommer det att vara presentationer och postersessioner där alla nya doktorander och postdoktorer presenterar sina projekt.
-
Nya laboratoriet invigt
2023-06-26
Den 21 juni invigdes Ångströms laboratorium för additiv tillverkning, AM@Å. Vicerektor Johan Tysk klippte bandet i närvaro av bland andra Erik Lewin, föreståndare för AM@Å, Cecilia Persson, ledare för kompetenscentret för additiv tillverkning i livsvetenskaperna (AM4Life) tillika ordförande för styrgruppen för AM@Å, och Anna Qvarnström, prodekan för forskning.
-
Maria Strømme: Bland studenterna finns energirevolutionens stjärnor
2022-06-15
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 2 juni 2022.
De första stegen är redan tagna. Ny forskning i Uppsala ska leda till att vi kan skörda mer solenergi lokalt. Det är studenttid och bland de som sprang ut i veckan finns nya stjärnor som ska ta energirevolutionen vidare, skriver krönikören Maria Strømme.
-
Rymdteknikforskare prisas som nytänkande entreprenör
2022-05-18
Anders Ajaxon Persson, forskare i rymdteknik vid Uppsala universitet och medgrundare av företaget Fourth State Systems, är en av de tio nytänkande entreprenörer i Sverige som tilldelas ÅForsk Entreprenörsstipendium 2022. Han prisas för sin drivkraft att förse vården med en ny lösning för att övervaka för tidigt födda barns hälsa.
-
Uppsala universitet koordinerar EU-projekt om tandemsolceller
2022-05-17
EU-projektet SITA som koordineras av Uppsala universitet har fått 5 miljoner EURO för att forska om tandemsolceller. SITA har 14 akademiska och industriella partners från Sverige, Tyskland, Frankrike, Belgien, Schweiz, Polen och Portugal.
-
Forskningsprojekt inom materialvetenskap med på IVAs 100-lista
2022-05-10
Nu presenterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) årets 100-lista. De utvalda forskningsprojekten på temat teknik i mänsklighetens tjänst bedöms vara redo att kunna nyttiggöras inom en snar framtid.
-
ÅForsk Entreprenörsstipendium 2022 till Anders Ajaxon Persson
2022-04-12
Anders Ajaxon Persson, rymdforskare vid institutionen för materialvetenskap och vd för bolaget Fourth State Systems har fått ÅForsk Entreprenörsstipendium 2022. Anders är en av 10 nytänkande entreprenörer som fått ÅForsk Entreprenörsstipendium 2022 på 200 000 kronor.
-
Maria Tenje får ERC-anslag
2022-03-18
Maria Tenje, professor vid institutionen för materialvetenskap och avdelningsföreståndare vid avdelningen för medicinsk teknik får finansiering för sitt projekt PHOENIX. Projektet fokuserar på att utveckla nya mikrofluidala verktyg för att generera organoider. Organoider kan användas som alternativ till djurförsök för läkemedelsutveckling och grundläggande biomedicinsk forskning.
-
Maria Strømme: "Forskare behöver prata etik i det offentliga rummet"
2022-02-18
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 14 januari 2022.
Har ni funderat över vad det innebär att vara intellektuell? Det hade inte jag, innan jag i programmet Nordegren & Epstein i radions P1 fick frågor kring detta begrepp.
-
Uppsala universitet blir nod i solenergiforskning
2022-02-11
Marika Edoff, professor och föreståndare för avdelningen för Solcellsteknik, blir koordinator för Uppsala universitets nya kompetenscentrum inom solenergi, Solelforskningscentrum Sverige (SOLVE). Visionen är ett brett genomslag för solel i Sverige. SOLVE startar upp sin verksamhet under januari 2022.
-
I naturen finns svaren på alla våra problem
2022-01-05
Krönika av Maria Strømme, publicerad i UNT den 11 december 2021.
-
Uppsala universitet får kompetenscentrum inom solenergi
2022-01-05
SOLVE (Solelforskningscentrum Sverige) skapas som ett strategiskt partnerskap mellan Sveriges excellenta forskningsbas inom solel och en bred grupp aktörer inom offentlig och privat sektor. Centrumets gemensamma vision är ett brett genomslag för solel i Sverige genom smart och genomtänkt integration i städer, på mark och i energisystemet, för att bidra till hållbarhetsmålen. Koordinator är Marika Edoff, professor vid institutionen för materialvetenskap, Uppsala universitet.
-
Maria Tenje får förlängningsanslag från KAW
2021-12-10
Maria Tenje får förlängningsanslag på fem år som Wallenberg Academy Fellow för att fortsätta forskningen med sin forskargrupp EMBLA om organ på mikrochip (organs-on-chip) med målet att minska behovet av djurförsök.
-
Nytt stort forskningsprogram för framtidens material
2021-11-30
Uppsala universitet är ett av de lärosäten som deltar i ett nytt stort forskningsprogram inom materialforskning som ska skapa bättre förutsättningar för ett hållbart samhälle. Programmet finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW).
-
Internationell guldmedalj för doktorsavhandling
2021-11-25
Fredric Svenssons avhandling om nanomaterial baserade på titanoxid har utsetts till 2020 års bästa doktorsavhandling av International Sol-Gel Society. Materialens tänkbara användningsområden finns främst inom medicin och miljö.
-
Pilotlina utvecklas för tillverkning av innovativa solceller i industriskala
2021-11-18
Ett projekt i Italien, Tango, ska utveckla en pilotlina för tillverkning av innovativa solceller i industriskala i Catania på Sicilien. Marika Edoff är en av solcellsforskarna som är med i projektet som fått stöd av EU´s innovationsfond.
-
SR: "Robottyg" kan komma att hjälpa spädbarn med andning
2021-11-16
-
Nya kroppsdelar ska printas med 3D-skrivare
2021-11-12
Se inslag från SVT Nyheter Uppsala där Cecilia Persson berättar om pågående forskning kring benimplantat gjorda av magnesium som kroppen själv ska kunna bryta ner över tid och ersätta med kroppsegen benvävnad.
-
Robottextilier för allt från andningsåterhämtning till känsel i rymden
2021-11-03
Tänk dig en konstgjord fiber som kan programmeras till att dra ihop sig och sträcka ut sig precis som mänskliga muskelfibrer. Och som är tunn och flexibel nog att kunna vävas till en bärbar textil robotmuskel. Det är OmniFiber, resultatet av ett samarbete mellan forskare på KTH, MIT Media Lab och Uppsala universitet.
-
Solcellsföretag med koppling till institutionen listat som ett av Sveriges mest lovande startup-företag
2021-11-01
Solcellsföretaget Evolar AB, ett företag med stark koppling till avdelningen för Solcellsteknik på institutionen för materialvetenskap, har placerat sig på Ny Tekniks lista för framgångsrika nya teknikföretag, den så kallade 33-listan.
-
Maria Strømme: De nya studenternas känsla för virus
2021-10-12
De har tittat mer på dataskärmar än på varandra, och tvingats lära sig mer om virus än någon annan generation. Ett stort antal elever har fått sin gymnasietid förmörkad, men Maria Strømme gläds åt dessa nya studenter som kan bli vår räddning.
Krönika av Maria Strømme, även publicerad i UNT den 9 oktober 2021.
-
Här utformas morgondagens mänskliga reservdelar
2021-10-12
Ålder, skada eller sjukdom – oavsett orsak ökar behovet av behandlingar som kan ersätta ben och andra delar av kroppen. Vid Uppsala universitet använder forskare 3D-skrivare för att utveckla framtidens biomaterial.
-
Ny avdelning i medicinsk teknik på plats
2021-09-10
Den 1 juli startade en ny avdelning i medicinsk teknik vid institutionen för materialvetenskap på Ångströmlaboratoriet. Avdelningsföreståndare är Maria Tenje, professor i mikrosystemteknik och ledare för forskargruppen EMBLA, Enabling Microtechnologies for Biomedical and Life science Applications.
-
Maria Strömme en av årets Rudbeckmedaljörer
2021-08-13
Uppsala universitets Rudbeckmedalj utdelades för första gången 2003. Medaljen instiftades året innan med anledning av 300-årsminnet av Olof Rudbeck d ä:s död. Den utdelas ”för utomordentligt framstående insatser inom vetenskapen och förlänas i första hand för sådana förtjänster eller resultat vunna vid Uppsala universitet”.
-
Stipendium till examensarbete om att klimatdeklarera byggnader
2021-06-09
Agnes Östberg och Josefin Torgerssons examensarbete om att klimatdeklarera byggnader har tilldelats Uppsala kommuns uppsatsstipendium för år 2019/2020. Stipendiet är på 10 000 kr och delas varje år till sju uppsatser.
-
Totalförsvaret möjlig vinnare på 3D-printning
2021-06-04
3d-printade hus och individanpassade läkemedel som printas på varje sjukhus. Och stor satsning på 4D-printning. Forskare beskriver nu utvecklingshastigheten inom området som ”rasande”. Frågan är vad som kommer att slå militärt?
-
Gemma Mestres får Göran Gustafssonpriset
2021-04-21
Gemma Mestres har blivit tilldelad Göran Gustafssons stora pris. Priset består av ett forskningsbidrag om 2,75 miljoner kronor att disponera fritt för forskning. Det är Göran Gustafssons stiftelser som årligen delar ut Gustafssonpriset till unga forskare vid Uppsala universitet och KTH.
-
Marika Edoff intervjuas om solcellsforskning i forskarpodden
2021-03-31
Marika Edoff tillhör världseliten i solcellsforskning, hör henne berätta om vad som händer inom området just nu och vad man forskar om i hennes forskargrupp. Bland annat finns det hopp om ett kommande tekniksprång med så kallade tandemsolceller. Genom att kombinera celler av olika material som absorberar ljus i olika delar av solspektrumet, skulle man kunna öka verkningsgraden jämfört med dagens solceller med mer än en tredjedel.
-
Uppsalaforskare vill öka solcellseffekten med hjälp av perovskit
2021-03-29
Solenergi är ett viktigt vapen mot klimatförändringarna. De solcellspaneler som finns idag fångar in drygt en femtedel av solens strålning. Forskare vid institutionen för materialvetenskap hoppas kunna öka effektiviteten rejält med hjälp av mineralet perovskit.
-
Nu kommer de europeiska solcellsfabrikerna
2021-03-29
Solceller har blivit billiga och ofta kommer de från Kina. Men varningar höjs för hur produktionen där går till. Samtidigt finns planer på att få igång solcellstillverkning på flera håll i Europa.
-
Rymdtekniken som gör underverk i vården
2021-03-14
En gassensor som var tänkt att upptäcka spår av liv på Mars visade sig ha rätt egenskaper för att mäta blodgaser på för tidigt födda barn. Genom Region Uppsala Innovations projekt med innovationsnoder har forskare och företagare kunnat få full insyn i vårdens behov och anpassat sina innovationer till en användbar lösning.
-
AM – nästa steg mot framtidens vård
2021-03-12
3D-printing är så mycket mer än att skriva ut materiella ting för nöjes skull. I Uppsala bedrivs idag forskning och samverkan mellan Uppsala universitet och industrin som kan komma att spela en avgörande roll inom framtidens vård och öka möjligheterna att rädda liv.
-
Spinntronikforskning visar att terahertz-emission från Heusler-legering med idealiskt ordnad kristallstruktur är möjlig
2021-03-11
Forskare har äntligen lyckats utveckla en Heusler-legering baserad enhet som framgångsrikt avger terahertz-frekvenser och öppnar dörren för nya forsknings- och applikationsmöjligheter med terahertz-vågor.
-
12 miljoner till forskning om solceller
2021-02-19
Två forskningsprojekt om solceller har beviljats anslag på 6 miljoner vardera från Vetenskapsrådet och Energimyndighetens utlysning för hållbara energisystem. Det ena projektet handlar om metoder för återbruk av fotoner i solceller av tunnfilmstyp och i det andra projektet ska en relativ ny och lovande typ av solcellsmaterial, metalhalid-perovskiter, undersökas närmare.
-
Ny metod för att söka efter jordlika planeter
2021-02-19
Med hjälp av ny teknik för att reducera störande ljus vid teleskopobservationer kan jordlika planeter i andra solsystem i vår närhet avbildas. Ett internationellt team av astronomer och fysiker, däribland forskare från Uppsala universitet, har med hjälp av en så kallad diamantkoronagraf sökt efter planeter i solsystemet Alfa Centauri, endast 4,4 ljusår bort. Metoden har visat lovande resultat.
-
Uppsalaforskare utvecklar plattmaskrobotar i EU-projekt
2021-02-08
Vid årsskiftet startade EU-projektet SOMIRO med målet att ta fram teknologi som ska bidra till en minskning av jordbrukets miljöpåverkan. Projektet koordineras av avdelningen för mikrosystemteknik där forskare just nu utvecklar simmande plattmaskliknande mikrorobotar.
-
Skyddande lager ska göra smarta fönster ännu smartare
2021-02-01
Projektet ”Skyddande lager ska göra smarta fönster ännu smartare” har fått finansiering inom ramen för Uppsala universitets program Verifiering för samverkan, VFS, där forskare och organisationer ges möjlighet att tillsammans utveckla och testa nya lösningar på behovsdrivna och konkreta utmaningar.
-
Sintec-Projekt utsedd till "Best .eu Web Site 2020"
2020-12-17
SINTEC-projektet samordnat av vår avdelning för Mikrosystemteknik vann det prestigefyllda Laurel-priset i .eu Web Awards för bästa webbsida för projekt inom .eu-, .ею- eller .ευ-tilläggen. I kategorin nominerades 65 webbsidor. Förutom trofén tilldelades projektet en 3-månaders skylt på Bryssels flygplats 2021.
-
Biokeramiskt implantat får igång återväxt av skallben
2020-10-27
Ett biokeramiskt implantat har visat sig stimulera återväxt av naturligt skallben, så att även stora skalldefekter kan återställas på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. Bakom forskningen står bland annat forskare vid Uppsala universitet och resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften PNAS.
-
Bidrag till Uppsalaforskning inom informations- och kommunikationsteknologi
2020-10-27
Stiftelsen för strategisk forskning delar ut nära 200 miljoner kronor i bidrag till sex forskningsprojekt som är riktade mot utvecklingen av hårdvara för snabbare, effektivare och energisnålare informations- och kommunikationsteknologi (ICT). Två av de sex bidragen går till projekt vid Uppsala universitet.
-
Oscarspriset till Ocean Cheung
2020-10-15
Årets Oscarpris tilldelas bland annat Ocean Cheung vid institutionen för materialvetenskap
-
SensUs - Tekniktävling för studenter
2020-09-01
-
Materialforskning vid ESS och MAX IV
2020-05-14
The Swedish Research Council and the has awarded Assoc. Professor Germán Salazar-Alvarez, a grant for the project “nPDFSAS: Simultaneous polarized SANS and NPDF methods to study novel electrode nanomaterials”
-
Fönsterglas med nanomaterial kan bota sjuka hus
2020-05-11
Skadliga organiska molekyler i inomhusluft kan orsaka ohälsa - "sjuka hus-syndromet". Dagens luftreningsmetoder kräver både energi och underhåll, men en lovande ny lösning utvecklas vid Uppsala universitet - fönsterglas med en nanostrukturerad beläggning baserad på titandioxid. Materialen använder solljuset för att bryta ned organiska föroreningar till enbart vatten och koldioxid.
-
Innovation ska förbättra vården vid kronisk smärta
2020-04-22
Ken Welch vid institutionen för materialvetenskap har fått finansiering från innovationsprogrammen Swelifes och Medtech4Healths gemensamma utlysning ”Samverkansprojekt för bättre hälsa” för ett forskningsprojekt om kronisk smärta.
-
Covid-19: Information till våra studenter
2020-04-07
All vår undervisning och eximination sker på distans fram till och med den 15 maj 2020, i enligt med rektors beslut med anledning av covid-19.
-
Välkomna till institutionen för materialvetenskap
2020-03-27
Den första januari i år startade institutionen för materialvetenskap. Vi är en av tre institutioner som tillhör den tekniska sektionen på Ångström laboratoriet vid Uppsala universitet. Tidigare var vi en del av institutionen för teknikvetenskaper.
-
”Andning” förklarar ljusinducerad mörkning
2020-02-14
Nya experiment identifierar rörelsen av syreatomer som ursprunget till ljusinducerade färgförändringar i materialet yttriumoxidhydrid.