
Samverka med oss!
Samverkan är mångfacetterat och omfattar allt från kunskapsspridning och samarbeten till nyttiggörande av forskning. Att samverkan med det omgivande samhället är ett av våra viktigaste uppdrag och av stor betydelse för vår framgång. Genom möten med människor med annan kompetens, erfarenhet och bakgrund kan ny kunskap och innovationer uppstå.
Dra nytta av vår kompetens - se nedan hur vi kan samverka.

KUNSKAPSKÄLLA & DIALOG
Boka in er på studiebesök, skolaktiviteter, fråga våra forskare, delta på seminarier, läs våra vetenskapliga artiklar eller populärvetenskapliga presentationer

FORSKNINGSSAMVERKAN
Läs om olika former av forskningssamverkan, vilken infrastruktur som finns att tillgå och hur du hittar rätt kontakter.

UTBILDNINGSSAMVERKAN
Ge uppdrag inom ramen för våra kurser, erbjud examensarbete, gästföreläsningar, studiebesök eller mentorskap. Anställ våra studenter.
Välkommen att kontakta vår samverkanskoordinator

Du är naturligtvis välkommen att kontakta våra forskare och lärare direkt. Är du osäker på vem, kan du också kontakta institutionens samverkanskontakt tillika prefekt Åsa Kassman Rudolphi. Hon kan visa på möjligheter och hänvisa dig till rätt person.
Goda exempel på samverkan och innovation
-
Uppsala universitet blir nod i solenergiforskning
2022-02-11
Marika Edoff, professor och föreståndare för avdelningen för Solcellsteknik, blir koordinator för Uppsala universitets nya kompetenscentrum inom solenergi, Solelforskningscentrum Sverige (SOLVE). Visionen är ett brett genomslag för solel i Sverige. SOLVE startar upp sin verksamhet under januari 2022.
-
Nytt stort forskningsprogram för framtidens material
2021-11-30
Uppsala universitet är ett av de lärosäten som deltar i ett nytt stort forskningsprogram inom materialforskning som ska skapa bättre förutsättningar för ett hållbart samhälle. Programmet finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW).
-
Pilotlina utvecklas för tillverkning av innovativa solceller i industriskala
2021-11-18
Ett projekt i Italien, Tango, ska utveckla en pilotlina för tillverkning av innovativa solceller i industriskala i Catania på Sicilien. Marika Edoff är en av solcellsforskarna som är med i projektet som fått stöd av EU´s innovationsfond.
-
SR: "Robottyg" kan komma att hjälpa spädbarn med andning
2021-11-16
-
Nya kroppsdelar ska printas med 3D-skrivare
2021-11-12
Se inslag från SVT Nyheter Uppsala där Cecilia Persson berättar om pågående forskning kring benimplantat gjorda av magnesium som kroppen själv ska kunna bryta ner över tid och ersätta med kroppsegen benvävnad.
-
Robottextilier för allt från andningsåterhämtning till känsel i rymden
2021-11-03
Tänk dig en konstgjord fiber som kan programmeras till att dra ihop sig och sträcka ut sig precis som mänskliga muskelfibrer. Och som är tunn och flexibel nog att kunna vävas till en bärbar textil robotmuskel. Det är OmniFiber, resultatet av ett samarbete mellan forskare på KTH, MIT Media Lab och Uppsala universitet.
-
Här utformas morgondagens mänskliga reservdelar
2021-10-12
Ålder, skada eller sjukdom – oavsett orsak ökar behovet av behandlingar som kan ersätta ben och andra delar av kroppen. Vid Uppsala universitet använder forskare 3D-skrivare för att utveckla framtidens biomaterial.
-
Stipendium till examensarbete om att klimatdeklarera byggnader
2021-06-09
Agnes Östberg och Josefin Torgerssons examensarbete om att klimatdeklarera byggnader har tilldelats Uppsala kommuns uppsatsstipendium för år 2019/2020. Stipendiet är på 10 000 kr och delas varje år till sju uppsatser.
-
Totalförsvaret möjlig vinnare på 3d-printning
2021-06-04
3d-printade hus och individanpassade läkemedel som printas på varje sjukhus. Och stor satsning på 4d-printning. Forskare beskriver nu utvecklingshastigheten inom området som ”rasande”. Frågan är vad som kommer att slå militärt?
-
Marika Edoff intervjuas om solcellsforskning i forskarpodden
2021-03-31
Marika Edoff tillhör världseliten i solcellsforskning, hör henne berätta om vad som händer inom området just nu och vad man forskar om i hennes forskargrupp. Bland annat finns det hopp om ett kommande tekniksprång med så kallade tandemsolceller. Genom att kombinera celler av olika material som absorberar ljus i olika delar av solspektrumet, skulle man kunna öka verkningsgraden jämfört med dagens solceller med mer än en tredjedel.